1 juli Keti Koti Cinema tijdens het Keti Koti festival
14.30- 19.00
|
Elk jaar sinds 2014 zijn er steeds voorafgaand aan de herdenking en viering afschaffing Nederlands slavernij Keti Koti gesprekken gevoerd aan de voet van de slavernij, door 120 prominente witte en zwarte Nederlanders. Dit jaar zullen we hier op terugblikken, door te kijken en te luisteren naar de film opnames van een aantal aangrijpende gesprekken.
Tevens wordt het aanwezige publiek met elkaar in dialoog gebracht over de thema’s die tijdens de dialoog gesprekken aan bod komen. De film opnames zijn gemaakt door artistiek leider Ehsan Fardjadniya Onder het genot van gemberbier en bojo zullen we terugkijken en -luisteren naar de volgende gesprekken:
We zijn te vinden naast de tent van Boni-Tula Oso: Plattegrond |
Prof. dr. Gloria Wekker, Aletta-leerstoel Gender en Etniciteit, Universiteit Utrecht
“Ik doe mee aan de Keti Koti dialoog, omdat het een waardige manier is om de leemten in kennis omtrent slavernij bij veel witte Nederlanders weg te nemen en zo invulling te geven aan ons gedeelde burgerschap en onze gemeenschappelijke toekomst.” Lucy van der Helm, Directeur SIRE: “Wij als SIRE doen mee, omdat wij met onze campagnes mensen wakker willen schudden en bewust maken dat bepaalde zaken niet uit het oog verloren mogen worden. Zo hopen wij een steentje bij te dragen aan een mooiere samenleving. De Keti Koti Dialoog Tafel zorgt ervoor dat we de afschaffing van de slavernij op een waardige manier blijven herinneren voor alle Nederlanders. En het brengt ons als mensen bij elkaar door de dialoog die we met elkaar durven aan te gaan. Hét pad naar een betrokken en vitale samenleving”. Sylvana Simons, media-persoonlijkheid en oprichter politieke partij bij1 "Ik hecht waarde aan een volwassen dialoog rondom ons koloniale- en slavernijverleden, temeer daar Nederland behoefte heeft aan een emancipatieproces dat ons zal helpen bij het dekoloniseren van ons cultureel besef, betere acceptatie van onze diverse samenleving en emanciperen van zowel de nazaten van de tot slaaf gemaakten als de nazaten van de kolonisator. Wij allemaal dus." Het slavernijmonument in het Oosterpark is van groot belang, een fysieke plek om te herdenken.Doch tegelijkertijd zitten in ons zelf de verblijselen van de slavernij. Het monument zit in ons allemaal!” Glenn Helberg, psychiater |