Keti Koti Tafel decor
KETI KOTI DIALOOG COMMUNITY
ZEELAND
69798271_2332169063572235_16442188794062

Zeeland speelde een belangrijke rol in de slavenhandel. Hoe die geschiedenis doorwerkt in het heden, daarover is nog weinig bekend. Daarom organiseren wij ook in onze provincie de Keti Koti Tafel. Door ontmoetingen te organiseren tussen witte en zwarte Zeeuwen (en alle kleuren daar tussen in) en door samen stil te staan bij het gezamenlijke verleden getekend door slavernij en kolonialisme.

In onze Keti Koti Dialoogtafel Community zitten vrijwilligers en vertegenwoordigers van diverse culturele en maatschappelijke organisaties en lokale overheden. De samenstelling van de community is 50% wit en 50% zwart.

In 2019 gingen wij van start met de organisatie van een dialoogtafel in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. We ontvangen ruim 100 gasten. De bijeenkomst was een groot succes. Waar een dergelijk onderwerp al snel aanleiding geeft tot verhitte gesprekken is deze dialoog juist gericht op het met elkaar delen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens. Zo’n persoonlijke uitwisseling vormt een belangrijke stap naar het vergroten van empathie en begrip en daarmee ook naar een meer inclusieve samenleving. We merken dat het concept aanslaat. Vorig jaar bereikten wij met onze Keti Koti dialoogtas ruim 350 mensen.

 

De Keti Koti dialoogtas is de Corona-proof variant van de reguliere dialoogtafel. In de tas zaten alle benodigde onderdelen die nodig zijn voor het voeren van een Keti Koti dialoog. Het voeren van het gesprek in huiselijke kring over ons gedeelde verleden verhoogd de bewustwording hiervan. We zijn heel blij dat we bij zoveel mensen mochten ‘aanschuiven’. Ook dit jaar zijn de tassen weer te bestellen bij ons, maar we doen nog meer. Inmiddels organiseren wij bijna het hele jaar door Keti Koti dialoogtafels. Zo ook op 5 mei tijdens Bevrijdingsfestival Zeeland en op de HZ University of Applied Sciences later dit jaar.

Contact
Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact met ons opnemen. Mail naar i.elstak@dezb.nl of bel 0118 654153 (Imke Elstak, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland).

Het doel van de communities is

  • Het leren organiseren en faciliteren van Keti Koti dialoogtafels

  • Het borgen van de Keti Koti dialoog binnen sociaal-culturele en maatschappelijke instellingen

  • Het organiseren van Keti Koti dialoog activiteiten gedurende het hele jaar

  • Het vergroten van het collectieve bewustzijn over de erfenis van het slavernijverleden

 

Elke community doorloopt eerst een Keti Koti dialoog traject  (=workshop plus het gezamenlijk organiseren van een Keti Koti tafel). Daarna kunnen de communities  aan de slag met het zelfstandig organiseren van Keti Koti dialoog activiteiten

 

De Keti Koti dialoog trajecten beginnen vanaf 15 april en daarna zullen de deelnemers zich zelf  presenteren en aangeven waarom ze deelnemen aan het Keti Koti tafel traject.

69401168_2332169413572200_93416348289335