Keti Koti Tafel decor
KETI KOTI DIALOOG COMMUNITY
ZEELAND
69798271_2332169063572235_16442188794062
69401168_2332169413572200_93416348289335

Zeeland speelde een belangrijke rol in de slavenhandel. Hoe die geschiedenis doorwerkt in het heden, daarover wordt steeds meer bekend. Daarom organiseren wij ook in onze provincie de Keti Koti Tafel. Door ontmoetingen te organiseren tussen witte en zwarte Zeeuwen (en alle kleuren daar tussen in) en door samen stil te staan bij het gezamenlijke verleden getekend door slavernij en kolonialisme.

In onze Keti Koti Dialoogtafel Community zitten vrijwilligers en vertegenwoordigers van diverse culturele en maatschappelijke organisaties en lokale overheden. De samenstelling van de community is 50% wit en 50% zwart.

In 2019 gingen wij van start met de organisatie van een dialoogtafel in ZB Bibliotheek van Zeeland. We ontvangen ruim 100 gasten. De bijeenkomst was een groot succes. Waar een dergelijk onderwerp al snel aanleiding geeft tot verhitte gesprekken is deze dialoog juist gericht op het met elkaar delen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens. Zo’n persoonlijke uitwisseling vormt een belangrijke stap naar het vergroten van empathie en begrip en daarmee ook naar een meer inclusieve samenleving. Sinds de coronapandemie, schuiven we met het concept van de Keti Koti Dialoogtas, bij mensen thuis aan voor een thuisdialoog. Maar nu mag het weer! Dus organiseren we komende tijd weer dialoogtafels op diverse plekken in onze provincie.

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact met ons opnemen. Mail naar ielstak@dezb.nl of bel 0118 654153 (Imke Elstak, Bibliotheek van Zeeland).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dialoogtafel op 30 juni in Zeeuws Archief
‘ons verleden is de kracht van onze toekomst’

 

 

Na twee jaar met beperkingen door coronamaatregelen organiseert de Keti Koti Tafel Community Zeeland nu weer een face-to-face ontmoeting tussen witte en zwarte Zeeuwen (en alle kleuren daar tussenin). Een ontmoeting waarin wordt stilgestaan bij de gevolgen in het heden van het gezamenlijke slavernijverleden. Een verleden dat in het Zeeuws Archief tastbaar aanwezig is. Het thema van deze dialoogtafel is: ‘ons verleden is de kracht van onze toekomst’.

De maaltijd begint om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur). Aansluitend is er om 20.00 uur gelegenheid deel te nemen aan de wake bij het Slavernijmonument op de Balans in Middelburg. 

Aanmelding
Vanwege een beperkt aantal plaatsen en de samenstelling van dialoogkoppels is inschrijving voor de dialoogtafel verplicht. Graag aanmelden vóór 20 juni 2022 bij dezb.nl. Deelname is gratis.

Eet je mee.jpg

Vieren & herdenken met de Keti Koti Tas


Gaat u thuis Keti Koti herdenken en vieren met de Keti Koti Tas? Wij helpen het gesprek graag verder op weg met (audiovisueel) ondersteund materiaal.

 

Als u de handleiding volgt komt u de volgende kijk- en luistersuggesties tegen:

 

We kijken eerst naar de kon na leti (persoonlijk verhaal) van José Baars, beeldfragment 1.


Open daarna de eerste link voor muziekfragment 1 (welkomstlied).

 

Hier vind je muziekfragment 2 van Ma Es, Mi Singi Man (ga naar track 7 vanaf 12.46).

 

Bekijk hier de kon na leti (persoonlijk verhaal) van Angelique Duijndam, beeldfragment 2.

 

Bekijk deze video voor het uitvoeren van het kokosritueel.

 

Luister na de maaltijd naar een slotlied, muziekfragment 3. Kies het gedicht van Michaël Slory door gezongen door Denise Jannah (Surinaams). Of het lied Kanta Hélene van Izaline Calister (Papiaments). Of luister allebei.

 

Een mooi gesprek gewenst!