Keti Koti Tafel decor
ABOUT

Wat is de Keti Koti Tafel?

De Keti Koti (Dialoog) Tafel is een nieuwe traditie waarbij middels het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernij verleden met witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daar tussen in. Tijdens de dialoog gebruiken we een gezamenlijke maaltijd die ons herinnert aan het slavernijverleden waarbij aan het begin en aan het eind, passende rituelen worden uitgevoerd. Tussen de gesprekken door zingt een koor  de treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden ten tijden van de slavernij. 

Het landelijk Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) en Movisie hebben de Keti Koti Tafel geselecteerd en aanbevolen als een effectieve interventie ter bestrijding van discriminatie en racisme. Lees hierover meer in het 'Wat Werkt' dossier.

Download onze uitgebreide 'A Tori' handleiding​​​​ voor de Keti Koti Tafel, beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Achtergrond Stichting Keti Koti Tafel

De Keti Koti Tafel is een ‘invented tradition’ geïnspireerd op de Joodse Seider Tafel en omvat enkele vaste rituelen die de betekenis van de tafel en de handelingen uiteenzetten. Het thema van de tafel wordt steeds aangepast aan de specifieke context en behoefte. De ervaring is dat door deel te nemen aan een Keti Koti dialoog hierdoor het bewustzijn over de hedendaagse gevolgen van de slavernijgeschiedenis toeneemt en er meer wederzijdse compassie en empathie ontstaat.

Sinds de oprichting in 2012, heeft onze stichting in samenwerking met ca. 130 organisaties, w.o. vele musea, grassroots organisaties, stadsarchieven, kerken, vrijwilligers en gemeentelijke overheden Keti Koti Tafels georganiseerd, waaraan in totaal ca. 13.000 mensen hebben deelgenomen.

 

Missie

De algemene doelstelling van de Keti Koti Dialoog Tafel is het vergroten van het bewustzijn van de innerlijke en sociale conflicten en blinde vlekken die voortkomen uit de complexe historische en sociale achtergronden van het Nederlandse slavernij en koloniale verleden en het verkrijgen van nieuwe inzichten die leiden tot een samenleving vrij van discriminatie en racisme.

De stichting Keti Koti Tafel beoogt het collectieve bewustzijn ten aanzien van de erfenis van het slavernij en koloniale verleden van Nederland te vergroten. Dit door middel van het organiseren van Keti Koti Tafels, de bijbehorende workshop en diverse thema-bijeenkomsten.

1/17
STICHTING KETI KOTI TAFEL
1517703503089.jpg

Mercedes Zandwijken

Founder, Algemeen Directeur

Mercedes is initiatiefneemster en de drijvende kracht in de organisatie. Ze organiseert en faciliteert Keti Koti (Dialoog)Tafels. Daarnaast richt ze, verspreid door het land, Keti Koti dialoogtafel Communities op en traint hen in het organiseren en faciliteren van Keti Koti Tafels.

Foto-Elias-768x1024_edited.jpg
Elias Simonse

Co-facilitator, Cateraar

Elias  Simonse is opgeleid in het dekoloniaal denken en moderniteit aan de Roosevelt Academy in Middelburg en zit in zijn laatste jaar in de opleiding systemisch werken. Naast het faciliteren van Keti Koti dialoogtafels kookt hij als professioneel cateraar regelmatig de maaltijden bij de Keti Koti Tafels.

IMG_4753_edited.jpg
Julie Ruf

Office manager

Julie is office manager bij stichting Keti Koti Tafel.

Portretten-Josien-Pieterse_01-scaled%20(
Josien Pieterse

Secretaris, Directeur Framer Framed

Josien is secretaris van de stichting Keti Koti Tafel.

FIiz2X2p_400x400.jpg
Marit van Splunter

Webbeheer, Vormgeving

Marit is verantwoordelijk voor de (vernieuwde) Keti Koti Tafel website, het webonderhoud en verzorgd grafische vormgeving voor verschillende uitingen.

uva_personalimage.jpg
Machiel Keestra

 Co-founder, Filosoof, Diversity Officer

Machiel is mede-initiatiefnemer van het concept van de Keti Koti Tafel, en facilitator van de Keti Koti (Dialoog)Tafels. Als  filosoof  is hij verbonden aan de het instituut voor interdisciplinaire studies aan de UVA  en Diversity Officer  in het Department of Science’s van de UvA.

image004.jpg
Leida Schuringa

Co-facilitator

Leida Schuringa  is co-facilitator  van de Keti Koti Tafel workshops en verzorgt de eind redactie van het Keti Koti (Dialoog)Tafel workshop materiaal.

SLP_Esther_Captain_21-x-315-cm_sRGB_Low-
Esther Captain

Voorzitter, Historicus, Senior onderzoeker KITLV

Esther is voorzitter van de stichting Keti Koti Tafel.

IMG-20210327-WA0001.jpg
Frank von Winckelmann

Penningmeester, Historicus

Frank is historicus en penningmeester van Stichting Keti Koti Tafel.

QUOTES VAN DEELNEMERS

DOOR DE JAREN HEEN

"Ik vind het belangrijk om mee te doen met de Keti Koti Dialoog estafette omdat het een vorm van verbinding is. Aan tafel, dwars door het verleden en heden heen ontstaat een "open ruimte" voor heling, inspiratie en verbondenheid."

"Als erfgenaam van het slavernijverleden is het belangrijk dat mijn stem, samen met andere zwarte stemmen, wordt gehoord in de dialoog over de koloniale geschiedenis van Nederland. Het is goed om gezamenlijk te reflecteren op wat was en dat vrij te laten om vanuit het hier en nu te kijken naar de toekomst."

AMA KORANTENG-KUMI / STUDENT GENDER & ETNICITEIT, ACTIVIST, CURATOR (2014)

ANDWELE DWIGHT ILLE / APOTHEKER 

“Het (her)ontdekken van je eigen identiteit en erfgoed is de basis van zelfvertrouwen, groei en persoonlijke ontwikkeling van individuen als ook van een gehele samenleving."

“Omdat we altijd met elkaar moet moeten blijven praten, ook als we het niet eens zijn met elkaar."

ARJAN BRAAKSMA / VORMGEVER

DR. ASPHA BI JNAAR / ONDERZOEKER

“Ik vind het belangrijk om mee te doen met de Keti Koti Dialoog estafette, omdat in deze tijd van groeiende polarisatie het goed is om juist open te spreken over dit thema met elkaar en de verbinding te zoeken. Niet weglopen voor moeilijke onderwerpen en ingewikkelde discussies."

"Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst" is meer dan een tekst op een monument. Het is een opdracht die steeds opnieuw moet worden moet worden waargemaakt. Dat doet de Keti Koti Dialoogtafel."

HANS BELLAART / COÖRDINATOR PORTAAL KENNISPLATFORM INTEGRATIE & SAMENLEVING, VERWEY- JONKER INSTITUUT

PIETER HILHORST / POLITICUS, POLITICOLOOG, PUBLICIST

Keti Koti Tafel decor
Stichting Keti Koti Tafel

KVK: 851844273
IBAN: NL27 TRIO 0254766366
(donaties t.n.v. Stichting Keti Koti Tafel)

Nieuws & updates ontvangen?

Mede mogelijk gemaakt door Fonds Democratie en Media

Stichting Keti Koti Tafel © 2021 created by Marit van Splunter