Keti Koti Tafel decor
HET AANBIEDEN VAN EEN 
KETI KOTI DIALOOG TAFEL

Hoe ziet een Keti Koti Dialoog Tafel eruit?

De Keti Koti (Dialoog) Tafel is een nieuwe traditie waarbij middels het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden met witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daar tussen in.

 

Tijdens de dialoog gebruiken we een gezamenlijke maaltijd die ons herinnert aan het slavernijverleden waarbij aan het begin en aan het eind, passende rituelen worden uitgevoerd. Tussen de gesprekken door zingt een koor  de treur- en bevrijdingsliederen die gezongen werden ten tijde van de slavernij. 

De Keti Koti Tafel biedt een veilige en persoonlijke omgeving voor een dialoog over ervaringen, gevoelens en herinneringen die de deelnemers persoonlijk hebben en die op een of andere manier samenhangen met ons gedeelde slavernijverleden en zijn gevolgen. 

Deelnemers aan de Keti Koti Tafel

Keti Koti is een belangrijk moment om bij stil te staan voor jong en oud. Vanzelfsprekend is de Keti Koti Tafel divers en inclusief en brengt mensen met verschillende achtergronden bij elkaar en in gesprek: bekenden en onbekenden, mensen uit verschillende generaties en culturen en met verschillende kleuren. Ook voor organisaties is dit een bijzondere manier om medewerkers in dialoog te brengen.

 

Biedt u dit jaar ook een Keti Koti Tafel aan?

Ook dit jaar organiseren wij, evenals de voorgaande jaren in samenwerking met  en in opdracht van uiteenlopende organisaties in aanloop naar de Nationale herdenking en viering afschaffing Nederlands slavernij door het hele land  Keti Koti dialoog tafels. Zo stond de Keti Koti Dialoogtafel vorig jaar op en rond 1 juli o.a. naast de Gouden Koets op de binnenplaats van het Amsterdam Museum, in het Mauritshuis in Den Haag en op vele andere locaties in het land, op het terras van het Zaantheater in Zaandam, in het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, de Spiegelzaal in Zwolle en in het Nationaal theater in Den Haag, Centraal Museum Utrecht, Joods Historisch Museum 

Wilt u dit jaar rond 1 juli ook een Keti Koti tafel aanbieden aan uw medewerkers en/of netwerk?

 

Dan maken wij graag een afspraak met u om u te informeren over hoe het tot stand brengen van een Keti Koti dialoog tafel in zijn werk gaat.

Neem daarvoor contact met ons op via info@ketikotitafel.nl.

musea bekennen kleur (1).jpg
Screen Shot 2022-04-13 at 18.53.47.png

Wie bieden er dit jaar Keti Koti Tafels aan?

Verschillende organisaties hosten een Keti Koti Tafel voor hun medewerkers en netwerk. Dit jaar zijn dat tot op heden: 

1. Kenniscentrum Integratie & Samenleving 16 juni

2. Amsterdam Stadsarchief 20 juni

3. College voor de Rechten van de Mens 21 juni

4. Musea Bekennen kleur 24 juni

5. Podium Hogewoerd 25 juni

6. ABN 27 juni

7. OBA 29 juni

8. UVA/HvA/Amsterdamse studentenver. 30 juni

9. Muiderkerk Amsterdam 1 juli

10. Provincie Noord Holland 1 juli

11. Amsterdam Rootsfestival 3 juli

De maaltijden

Passend bij de context bestaat de maaltijd zoveel mogelijk uit voedsel dat waarschijnlijk door voormalige tot slaaf gemaakten werd gegeten. Meestal is dit voedsel relatief eenvoudig, omdat de tot slaaf gemaakten vaak de restanten van hun eigenaars of andere goedkope ingrediënten aten.

 

Binnen de Afro-Nederlandse of Surinaamse context bestaat de maaltijd uit:

Voorgerecht

Pindasoep – een soep die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen pinda’s, zout vlees en ‘tom tom’ (balletjes van gekookte bakbananen). In een (deels) Joodse context hebben we de ‘tom tom’ wel vervangen door matze-ballen.

Hoofdgerecht

Heri heri – een Afrikaanse kleurrijke maar eenvoudige maaltijd van verschillende aardvruchten (knollen), (kook)banaan, groente en bakkeljauw

Dessert

Bojo – en Surinaamse cake gemaakt van geraspte cassave en kokos, rozijnen en suiker.

Dranken

Voor zowel jong als oud. In de Afro-Surinaamse traditie worden bij feestelijke gelegenheden altijd twee siropen aangeboden, namelijk gembersiroop of -bier (non-alcoholisch) en orgeade (siroop van amandelen).

De rituelen

 

Materialen voor de symbolische handelingen

Kwasi bita

Dit bittere hout is afkomstig van een heesterachtige en kininehou- dende plant uit Suriname en wordt als geneesmiddel gebruikt.

Kokosolie

Hiermee kunnen de pijn en vlekken uit het verleden die velen heden ten dage nog voelen weggewreven worden. Kokospalmen groeien in Suriname en kokosolie wordt veel gebruikt in de keuken en voor de verzorging van lichaam en haar in de Afro-Nederlandse gemeenschap.

Suikerriet

De zoete smaak van vrijheid, die tegelijk herinnert aan dit bittere verleden: suikerriet was een van de belangrijkste gewassen en exportproducten van Suriname tijdens de Nederlandse slavernij.

21 knallen

Het geluid van de vrijheid: de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 werd ingeluid met 21 kanonskogelschoten. Deze reeks wordt uitgevoerd met 21 kleurrijke ballonnen en spelden of bijvoorbeeld met trekbommetjes