top of page
Keti Koti Tafel decor
DE MAALTIJDEN

Het samen eten is een belangrijke, verbindende factor die bijdraagt aan de veilige setting die essentieel is voor een betekenisvolle dialoog.

De betekenisvolle gesprekken vinden plaats tijdens het eten. Met gerechten die waarschijnlijk door voormalige tot slaaf gemaakten werd gegeten. Vaak waren dat niet meer dan de restanten van hun eigenaars of gemaakt van goedkope ingrediënten.

Binnen de Afro-Nederlandse of Surinaamse context bestaat de maaltijd uit:

Voorgerecht

Pindasoep – een soep die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen pinda’s, zout vlees en ‘tom tom’ (balletjes van gekookte bakbananen). 

Hoofdgerecht

Heri heri – een Afro-Surinaams kleurrijke maar eenvoudige en voedzame maaltijd van verschillende aardvruchten. Een combinatie van rijpe en groene bananen, zoete aardappelen, cassave, een gekookt ei en bakkeljauw (gezoute vis).

Dessert

Bojo – en Surinaamse cake gemaakt van geraspte cassave en kokos, rozijnen en suiker.

Dranken

Voor zowel jong als oud. In de Afro-Surinaamse traditie worden bij feestelijke gelegenheden altijd twee siropen aangeboden, namelijk gembersiroop of -bier (non-alcoholisch) en orgeade (siroop van amandelen).

bottom of page