

DE MAALTIJDEN
Het samen eten is een belangrijke, verbindende factor die bijdraagt aan de veilige setting die essentieel is voor een betekenisvolle dialoog.
​
De betekenisvolle gesprekken vinden plaats tijdens het eten. Met gerechten die waarschijnlijk door voormalige tot slaaf gemaakten werd gegeten. Vaak waren dat niet meer dan de restanten van hun eigenaars of gemaakt van goedkope ingrediënten.


​
Binnen de Afro-Nederlandse of Surinaamse context bestaat de maaltijd uit:
​
Voorgerecht
Pindasoep – een soep die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen pinda’s, zout vlees en ‘tom tom’ (balletjes van gekookte bakbananen).
​
Hoofdgerecht
Heri heri – een Afrikaanse kleurrijke maar eenvoudige maaltijd van verschillende aardvruchten. Een combinatie van rijpe en groene bananen, zoete aardappelen, cassave, een gekookt ei en bakkeljauw (gezoute vis).
​
Dessert
Bojo – en Surinaamse cake gemaakt van geraspte cassave en kokos, rozijnen en suiker.
​
Dranken
Voor zowel jong als oud. In de Afro-Surinaamse traditie worden bij feestelijke gelegenheden altijd twee siropen aangeboden, namelijk gembersiroop of -bier (non-alcoholisch) en orgeade (siroop van amandelen).
​