Artikel in het Parool
Tahrim Ramdjan sprak met Robbert Dijkgraaf (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) voor Het Parool, waarbij ze de impact van politieke veranderingen bespraken, waaronder het vallen van het kabinet en de opkomst van de PVV als de grootste partij in Nederland. Heeft dit invloed op hoe we omgaan met het slavernijverleden?
De demissionaire minister deelt in het artikel zijn diepe betrokkenheid en de emotionele impact wanneer mensen aangeven dat ze niet kunnen achterhalen waar hun voorouders vandaan kwamen. Dit persoonlijke aspect raakt aan de kern van de complexiteit van emancipatie.
Minister Dijkgraaf benadrukte dat emancipatiebewegingen altijd een kwestie van de lange adem zijn. Een inspirerende anekdote over de ontdekkingsreis van minister-president op 19 december 2022 illustreert dat het herdenkingsjaar niet alleen degenen aanspreekt die al bekend zijn met het onderwerp, maar ook nieuwe ontdekkingsreizigers aantrekt.
Overweldigende respons op subsidieregelingen
Het artikel onthult een indrukwekkende respons op de Herdenkingsjaar-subsidieregelingen, waar het oorspronkelijke bedrag verdrievoudigde van 2 miljoen naar 6 miljoen euro. Dit toont de sterke wil om activiteiten te ontwikkelen en stemmen te laten klinken.
Ruimte voor kwetsbaarheid: ervaringen aan de Keti Koti Dialoogtafel
De minister benadrukte het belang van het luisteren naar diverse stemmen en het creëren van ruimte voor kwetsbaarheid, zoals bij de toneelvoorstelling "Plantage van onze voorouders."
Welk van die initiatieven is u het meest bijgebleven?
“De toneelvoorstelling Plantage van onze voorouders. Vlak daarvoor had ik een Ketikotitafel, waar je heel kwetsbaar moet zijn met iemand die je helemaal niet kent en die een heel ander perspectief heeft op de geschiedenis dan jij. Dat raakte me.
Lees het volledige artikel in het Parool voor een diepgaande inkijk in Minister Dijkgraaf's visie op het herdenkingsjaar en de Keti Koti Dialoogtafel.
Laten we samen doorgaan met het vergroten van inzicht en bewustwording, delen van verhalen en het creëren van een inclusieve ruimte voor dialoog.
Lees het volledige artikel hier: Verandert de PVV-winst iets aan herdenkingsjaar slavernijverleden? Minister Dijkgraaf: ‘Geen enkele emancipatie verloopt vlekkeloos’
Bij de Keti Koti Dialoogtafel
Vergroten we bewustzijn over de omgang met het complexe Nederlandse slavernij en koloniale verleden
Het doel van de Keti Koti Dialoogtafel Innerlijke conflicten aanpakken, blinde vlekken belichten, en streven naar een samenleving zonder discriminatie en racisme.
Veilig praten over racisme en discriminatie aan de Keti Koti Dialoogtafel
Dit gebeurt door te focussen op persoonlijke ervaringen, herinneringen en emoties en niet op maatschappelijke en politieke gesprekken die polariseren. De dialoogstructuur bied veiligheid en diepgang. De thema's en dialoog zorgen verbinding. Zelf een Keti Koti Dialoogtafel organiseren? Klik dan hier voor meer informatie.
Meer over de Keti Koti Dialoog Tafel
Foto’s: Jacob van Vliet e.a.
Comments