Duik in een open dialoog over het slavernijverleden aan de Keti Koti Tafel, georganiseerd door de Universiteit Leiden en de gemeente.
In dit recente artikel van 14 september 2023, deelden Leidenaren een rituele maaltijd en spraken ze over de impact van slavernij en koloniale geschiedenis in onze moderne samenleving.
Verbondenheid en ongemak aan de tafel
Sommigen voelen ongemak bij de start, wit tegenover zwart aan de tafel, maar Mercedes Zandwijken verzekert dat dit ongemak plaatsmaakt voor diepgaande gesprekken. Rituelen met kwasi bita-stokjes en plengoffers brengen symbolische verzoening en begrip, zoals beschreven door de ontroerde deelnemers.
Keti Koti Tafel: Delen van ervaringen
De Keti Koti Tafel maakt deel uit van het landelijke Herdenkingsjaar Slavernijverleden, waarbij deelnemers, onder leiding van Aya Ezawa en Fakiha Ahmed, ruimte nemen om ervaringen te delen tijdens een eenvoudige Surinaamse maaltijd. De dialoog gaat over racisme, discriminatie en het besef dat het verleden nog altijd doorwerkt.
Bewustwording en verantwoordelijkheid
Lees verder om de persoonlijke verhalen te ontdekken die voorzitter Annetje Ottow raakten, en hoe zij pleit voor kritische reflectie op het koloniale verleden. Het artikel onthult ook de ontroerende ontdekking van een deelnemer die op tachtigjarige leeftijd opnieuw het leven wil ontdekken.
"Ruimte creëren voor een open dialoog over het slavernijverleden. Dat gebeurt aan de Keti Koti Tafel die werd georganiseerd door de Universiteit Leiden en gemeente Leiden in Museum de Lakenhal. Daar, op een paar meter afstand van schilderijen uit de 17e eeuw, deelden Leidenaren een rituele maaltijd en spraken zij over de gevolgen van de slavernij en onze koloniale geschiedenis in onze hedendaagse samenleving."
Tekst: Marijn Kramp
Foto’s: Kevin Kwee
Meer over de Keti Koti Dialoog Tafel
Commenti