top of page
Keti Koti Tafel decor

Keti Koti - herdenking & viering afschaffing slavernij – corona proof met de Keti Koti Dialoogtas

Persbericht, Amsterdam 23 juni 2020

 

Achtergrond – Keti Koti viering:

Sinds 2002 wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij door Nederland in 1863 herdacht en gevierd in het Oosterpark. Op en rond die datum brengt de stichting Keti Koti Tafel sinds 2007 gemiddeld 1000 personen in het land bij elkaar om een persoonlijke dialoog te voeren over de gedeelde slavernijgeschiedenis en daarmee samenhangende onderwerpen zoals racisme en discriminatie, burgermoed en stilzwijgen, familiegeschiedenis en pijn, enzovoorts. Daarbij heeft de stichting afgelopen jaren samengewerkt met tientallen musea, bibliotheken, universiteiten en hogescholen, gemeentes, verenigingen in het gehele land om programma’s te organiseren waarbij die persoonlijke dialoog verbonden wordt met een gezamenlijke maaltijd, innovatieve rituelen en muzikale bijdragen uit de slavernijgeschiedenis. Meer dan 13.000 personen in Nederland, de V.S. en Duitsland hebben hieraan inmiddels deelgenomen. Het landelijk Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) en Movisie hebben inmiddels de Keti Koti Tafel geselecteerd en aanbevolen als een effectieve interventie ter bestrijding van discriminatie en racisme.

Actueel – Keti Koti Dialoogtas voor huiskamerdialogen:

Afgelopen maand zijn er honderden Black Lives Matter demonstraties gehouden over de hele wereld, waaronder in Nederland. Voor de stichting Keti Koti Tafel onderstrepen die vaak emotionele bijeenkomsten de noodzaak om dit problematische verleden, dat zoveel landen en mensen met elkaar delen, op een constructieve manier met elkaar te bespreken – zie daarvoor ons blog.

Omdat de pandemie het onmogelijk maakt om grootschalige bijeenkomsten te organiseren heeft de stichting Keti Koti Tafel een geheel nieuw concept ontwikkeld. Daarvoor werd de Keti Koti Tas samengesteld ten behoeve van een huiskamer-viering van de afschaffing van de slavernij en persoonlijke dialoog over de erfenis van ons gedeelde slavernijverleden.

In de Keti Koti Dialoogtas zit een bijna kant en klare Surinaamse maaltijd (bestaande uit vegetarische pindasoep en een stuk boyo als dessert), een uitgebreide en informatieve handleiding met toelichting op de bijbehorende rituelen, de uitleg van het dialoogthema en met prikkelende vragen over het verleden, het heden en de toekomst. Rekening houdend met de huiselijke context waarin Keti Koti nu gevierd zal worden heeft de stichting Keti Koti Tafel dialoogvragen voorbereid die voor familieleden, vrienden en buren een veilige aanleiding zullen vormen om elkaar persoonlijk weer anders te leren kennen.


Niet alleen, maar samen Keti Koti herdenken en vieren:

Een van de doelstellingen van de stichting Keti Koti Tafel is het bij elkaar brengen van diverse groepen en individuen opdat die met elkaar reflecteren op het gedeelde slavernijverleden en de gevolgen daarvan. Vandaar dat ook dit keer de stichting heeft samengewerkt met diverse partners in het land om de Keti Koti dialoogtas mogelijk te maken. Allereerst gaat het om plaatselijke Keti Koti Tafel-collectieven die vorig jaar aan een serie workshops van de stichting hebben deelgenomen en inmiddels zelfstandig activiteiten ontplooien in o.a. Amsterdam, Middelburg, Zwolle, en Den Bosch. Daarnaast werkt de stichting dit jaar samen met studenten en Diversity Officers van de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam; met het Amsterdam Museum en OSCAM, en met verschillende organisaties (o.a. Flevoland For All, zangvereniging Sinafir en seniorenvereniging Wij Zijn Er Ook) in Almere.


Waar en wanneer vindt de Keti Koti dialoogtafel plaats?

De Keti Koti Tas wordt ein in meerdere steden in het land verspreid, nadat deelnemers zich vooraf geregistreerd hebben (ook vanwege corona-maatregelen) waaronder A’dam, Goes, Middelburg, Zwolle, Den Bosch, Vlissingen, Almere, Den Haag en Terneuzen. Dit vindt plaats in de dagen voor 1 juli, zodat alle deelnemers op die dag in hun huiskamer of aan hun keukentafel zelf de afschaffing van de slavernij kunnen vieren en reflecteren op vragen die verband houden met die geschiedenis. Naast deze huiselijke setting zullen de initiatiefnemers van de Keti Koti Tafel op woensdag 1 juli vanaf 18.00 uur via een live-stream vanuit Het Nationale Theater in Den Haag een Keti Koti Tafel en Keti Koti dialoog faciliteren, zodat de honderden huiskamers virtueel met elkaar verbonden worden in een nationale Keti Koti dialoogtafel.

Comments


bottom of page