top of page
Keti Koti Tafel decor

Petitie voor DNA-onderzoek voor nazaten van tot slaaf gemaakten


Foto bron: Bij1.org

Particulier stamboomonderzoek schiet tekort in het ontrafelen van de herkomst van nazaten van tot slaaf gemaakten. Deze beperkingen ontstaan door ontoereikende technologie en het gebrek aan voldoende referentiegegevens van Afrikaanse afkomst. Maar er is hoop aan de horizon.


BIJ1 heeft het afgelopen jaar een belangrijke toezegging gekregen van de minister van Binnenlandse Zaken om DNA-onderzoek mogelijk te maken voor nazaten, als onderdeel van het bewustwordingsfonds. De minister stelde echter één voorwaarde: het aantonen van draagvlak binnen de gemeenschap.


Dit is waar de petitie "Onderzoek naar Afrikaanse Genetische Herkomst" in beeld komt. Door deze petitie te ondertekenen, roept u de regering op om nauwkeurig DNA-onderzoek toegankelijk te maken voor en uitgevoerd door nazaten van tot slaaf gemaakten uit Nederland, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Statia en Sint Maarten.


De historische erfenis van de slavernij heeft diepe wortels, en voor velen blijft de zoektocht naar hun Afrikaanse wortels een belangrijk deel van hun identiteit. Het faciliteren van nauwkeurig DNA-onderzoek is een cruciale stap in het helpen van nazaten om meer te weten te komen over hun voorouders en hun herkomst.


Deze petitie is niet alleen een oproep tot actie, maar ook een kans om de stemmen van de gemeenschap te verenigen en te laten horen. Laten we samen streven naar een toekomst waarin nazaten van tot slaaf gemaakten toegang hebben tot de kennis van hun afkomst en hun culturele geschiedenis. Onderteken vandaag nog en draag bij aan het creëren van een betere toekomst voor degenen wiens verleden te lang in nevelen gehuld is gebleven.


 

Meer over de Keti Koti Dialoog Tafel


Comments


bottom of page