top of page
Keti Koti Tafel decor

‘Wit’ en ‘zwart’ met elkaar in gesprek tijdens online Keti Koti dialoogtafel Zeeland

Wat betekent vrijheid voor ons in 2021? Betekent de vrede die in 1945 getekend werd vrijheid voor allen? Tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland@Home op 5 mei 2021 kun je via een livestream van 15.00 tot 16.00 uur digitaal aanschuiven aan een bijzondere Keti Koti dialoogtafel met de volgende gasten: Marjan Ruiter (directeur Zeeuws Museum), Muriël Van Halen (zelfstandig ondernemer), Donovan Olijfveld (rapper Donson) en Steffen Brinkhaus (documentairemaker ‘Het Water Over’).


Keti Koti dialoogtafel Zowel de Black Lives Matter beweging als de geschiedenis van Indonesië kwamen het afgelopen jaar voor het voetlicht en confronteren ons met de pijnlijke gevolgen van slavernij en kolonialisme. Aan de Keti Koti dialoogtafel staan we stil bij dit gezamenlijke verleden en de gevolgen daarvan voor het heden. Witte en zwarte Nederlanders (en alle kleuren daar tussenin) gaan met elkaar in gesprek. De dialoogtafels worden met name rond 1 juli tijdens Keti Koti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij georganiseerd, maar passen ook binnen het kader van 5 mei.


Bestrijden van vooroordelen en racisme

Niet alleen de hedendaagse gevolgen van het slavernijgeschiedenis krijgen steeds meer aandacht. Dankzij Black Lives Matter is daar de erkenning bijgekomen dat alledaags en institutioneel racisme de levens van niet witte mensen op achterstand zet. Met de Keti Koti dialoogtafel willen we een bijdrage leveren om vooroordelen aan het licht te brengen en te bestrijden.


Waar een dergelijk onderwerp al snel aanleiding geeft tot verhitte gesprekken is deze dialoog juist gericht op het met elkaar delen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens. Zo’n persoonlijke uitwisseling vormt een belangrijke stap naar het vergroten van empathie en begrip en daarmee ook naar een meer inclusieve samenleving.

 

De dialoogtafel op 5 mei is een initiatief van Keti Koti Tafel Community Zeeland en wordt mede mogelijk gemaakt door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Provincie Zeeland / Four Freedoms Door Het Jaar Heen en Stichting Keti Koti Tafel.Comments


bottom of page