top of page
Keti Koti Tafel decor

Koninklijke Onderscheiding voor Mercedes Zandwijken


Beste vrienden en bondgenoten, wij hebben geweldig nieuws met jullie te delen. Burgemeester Jan Hamming van de gemeente Zaanstad heeft vanmorgen de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan Mercedes Zandwijken, initiatiefneemster van de Keti Koti Tafel, voor haar bijzondere inzet voor de Nederlandse samenleving. Een heel speciaal moment!

Het moest natuurlijk tot het laatst geheim blijven, dé grote verrassing dat Mercedes een koninklijke onderscheiding zou ontvangen. Met behulp van familie, het Keti Koti Tafel team en een slim smoesje van zoon Elias werden voorbereidingen getroffen om ervoor te zorgen dat zij op de juiste plek op de juiste tijd klaarstond en tegelijkertijd niets zou vermoeden. "Laten we even wat nieuwe foto's maken nu ik er toch ben", stelde hij voor. Eenmaal buiten stond daar opeens de burgemeester. Verrast hem te zien vroeg Mercedes waarom hij hier was. Misschien is er een diamanten huwelijk in de buurt? Burgemeester Jan Hamming stak van wal met zijn speech en pas op het moment waarop hij de Koning noemde kreeg Mercedes in de gaten wat er werkelijk gebeurde. "Het kan niet waar zijn", riep zij vol verwondering uit. Maar waar was het zeker en geheel coronaproof was het aan haar man Machiel de eer het lintje op te spelden. Wij zijn enorm trots op deze prachtige en welverdiende kroon op Mercedes' haar werk door de jaren heen.


Terugblik

Mercedes heeft vanaf het begin van haar werkzame bestaan veel verschillende initiatieven opgezet om groepen en burgers in de samenleving met elkaar te verbinden die anders nauwelijks contact met elkaar hebben. Daarbij was steeds bijzondere aandacht voor het versterken en trainen van gemarginaliseerde groepen en individuen. Zoals dat bijvoorbeeld in de jaren ’80 begon, met cursussen voor zwarte meidengroepen in de Bijlmer. Opgeleid in beleid en management van non-profit organisaties en als psychotherapeut noemt zij zichzelf ook wel ‘samenlevingstherapeut’. Zo heeft Mercedes later in Amsterdam en daarbuiten vele innovatieve Denktanks Sociale Cohesie opgezet waarbij onder haar leiding succesvolle wijkbewoners met elkaar initiatieven namen om hun buurtgenoten te ondersteunen. Hiervoor heeft zij in 2010 van toenmalig burgemeester Wim Deetman van Den Haag de ‘Democracy Ribbon voor Lokale Democratie’ mogen ontvangen. Vanaf 2012 is Mercedes Zandwijken oprichter-directeur van de stichting Keti Koti Tafel. Samen met haar man Machiel Keestra ontwikkelde zij de dialoogtafel met het doel om met zwarte, witte en nog anders gekleurde burgers gezamenlijk te reflecteren op de gedeelde slavernijgeschiedenis en de gevolgen van die geschiedenis op ons persoonlijke denken, voelen en handelen.



Indrukwekkende feiten

De afgelopen 9 jaar hebben zo’n 15.000 deelnemers in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten deelgenomen aan een Keti Koti Tafel. Die werden georganiseerd in samenwerking met wel meer dan 100 universiteiten en hogescholen, archieven en musea, overheden en stichtingen, politiekorpsen en zorginstellingen. Door de nieuw ontwikkelde Keti Koti Dialoogtas - speciaal bedacht vanwege de corona-pandemie - hebben 2000 mensen vorig jaar thuis hun eigen dialoogtafel kunnen houden, begeleid door een Keti Koti Tafel livestream vanuit het Theater aan het Spui.

Ook de experts van het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) en Movisie hebben de Keti Koti Tafel erkend als effectieve interventie voor de bestrijding van discriminatie en vooroordelen. Reden waarom meerdere provincies en steden in het land met medewerking van Mercedes deze methode inzetten voor maatschappelijke dialoog. Inmiddels is Mercedes Zandwijken bezig om lokale Keti Koti Dialoog Communities op te zetten - als ‘samenlevingstherapeut’ wil zij graag haar expertise delen met vele anderen.

 

Ben jij geïnteresseerd om bij te dragen aan de Keti Koti Dialoog en/of met ons samen te werken? Laat het ons weten! Neem hier contact op.

Komentáře


bottom of page